El blog de l'assignatura "Escriptures hipertextuals" de la UOC

dissabte, 15 de març del 2014

La ment picaflor

Gary Wolf forja el concepte de “la ment picaflor de l’inventor”, quan parla de Ted Nelson com a inventor d’idees, d’idees contínues i enllaçades. Nelson havia posat en pràctica el 1960 el primer projecte d’hipertext que denominà Xanadú amb la intenció d’incloure-hi tots els textos escrits al món. Tot el saber en un, poder passar d’aquí a allà i d’allà a aquí com un insecte (o un colibrí) que beu nèctar de les flors.
Nelson, a Vilaweb l’any 2005, va dir que no sabia “què passarà en un futur, hi ha un 50% de possibilitats que Internet, tal com el coneixem ara, no existeixi”. I així d’inestable i vulnerable és la xarxa –la gran xarxa per on ens movem de manera que creiem anònima i invisible i per on deixem més rastres impossibles d’esborrar que si anéssim per la vida a cara descoberta i cridant l’atenció.
I en aquest eixam, en aquesta xarxa, tothom que s’hi sàpiga moure pot alterar-ne l’estabilitat i... Si això passés, si es perdés en un no-res que, de fet, és on es troba? Perdríem l’hipertext, la connexió neuronal que tot ho enllaça i de retop deuria rebre la nostra ment, la ment picaflor, la ment generadora d’idees constants, enllaçades i disperses de la ment hiperactiva, el délire d’interprétation, que en van dir els francesos. Però tranquils, diuen que es pot tractar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada